O1 duże zużycie oleju w silniku 2.0 AQY - wyjaśnienie ASO
Witam
Wczoraj byłem w ASO Skoda odbieralem auto z przeglądu. Zapytałem o zuzycie oleju i bez ogródek powiedzieli mi, że w tym silniku nieprawidłowo podczas produkcji zostały zamontowanie pierścienie na tłokach stąd duże zużycie oleju. Pan powiedzial, że jak już bierze 1 litr na 1000 km to czas na remont silnika - koszty w dobrym warsztacie (nie ASO) to od 1500 do 2000 zł. Potem docieranie itp.
Jak komus bierze mniej Pan mówi jeździć i lać olej oraz częściej wymieniać świece.
Mam ten motorek i faktycznie bierze olej ale kto ci powiedział że masz robić kapitalke to jest normalne że tyle bierze trza tylko kontrolować stan teraz zmieniłem olej na Quaker state i jest troszke mniejsze
APK 2.0 o przebiegu 85 tys tez bierze olej... a rozni sie od AQY tylko brakiem jakiegos nadmuchu powietrza... dziwne ze skoro zrobili blad konstrukcyjny to go powtorzyli w pozniejszym modeli
ja do swojego APK poki co dolalem litra na 6 tys... (mobil syst 5w30) w jak kupowalem czujnik temperatury cos mowili w ASO ze mniej bieze shella ultra racinga... i generalnie gosc powiedzial ze ten typ tak ma i juz ;P
Ja mam zużycie na poziomie 1 l na ok 9 kkm (Castrol Magnatec 10W40), więc nie ma aż takiej tragedii. 198kkm na blacie, na pewno conajmniej raz cofane :roll:
Co ile m/w zalecana jest wymiana świec?
Komentarz